Ana içeriğe atla

9 Adımda Verimli Kitap Okumak


Daha verimli kitap okumak ister misiniz? Ya da kitap okumak sizi sıkıyor mu? Kitap okumanız yavaş mı ilerliyor? Kitaba odaklanamıyor musunuz? Vaktiniz mi yok?

Elbette bunların da çözümleri var. Yazıma hoşgeldiniz sevgili okurlar. Sizlere, daha verimli kitap okumak için 9 adımda etkili taktikler vereceğim. Başlayalım o halde..

 

1-Kitap Seçimi

En baştan söylemeliyim ki; herkes aynı kitabı sevmek zorunda değil, herkesin tarzı farklıdır. Dolayısıyla size tavsiye edilen kitapları okumak zorunda değilsiniz. Hoşlanmadığınız bir kitabı okumak size işkence gibi geleceği için, kitap okumaktan soğumanıza yol açar. Dolayısıyla kendi tarzınızı bulup, sevdiğiniz kitapları okumanız çok daha keyifli ve verimli okumanızı sağlar.

2-Okuma Vakitleri

Kitap okumanın zamanı olmaz. Boş vakitler hep kitap okumak için güzel fırsatlardır. Fakat farkında olmasakta çok daha verimli olacağımız okuma saatleri vardır. Mesela, gece yatmadan önce kitap okumak çok verimlidir. Çünkü hafızamız uyumadan hemen önce okuduklarımızı daha iyi aklımızda tutar. Ayrıca yatmadan önce okumak  günün yorgunluğunu atmak için adeta meditasyondur. Uykuya daha iyi dalmamızı ve güzel rüyalar görmemizi sağlar.

Öğle molasında kitap okumayı denedinizi mi? İş hayatının yoruculuğundan ve bıkkınlığından sıyrılmak için öğle molalarında kitap okumak yine çok verimli olacaktır. Siz farkında olmasanızda dinlenmiş ve okuduğunuzu da anlamış olursunuz.

Sabah yataktan kalkıp, dinç bir kafayla okuduğunuz kitaptan da verim alabilirsiniz.


3-Okuma Ortamları

Okumanın zamanı olmaz, kitap günün her saatinde okunabilir fakat her yerde verimli okuma olmaz. En verimli okumayı sessiz bir odada gözünüzü yormayacak ışık altında okuyarak gerçekleştirebilirsiniz. Fakat kimisine dışarıdan gelen sesler etki etmeyebilir. Kimisi tuvalette okumayı sever, kimisi yolculukta. Dolayısıyla okurken en zevk alacağınız ortam, en verim alacağınız yerdir. Kendinizi rahat ve mutlu hissettiğiniz ortamı kendiniz keşfedebilirsiniz. Küçük bir tavsiye verecek olursam; Bisikletinize atlayıp yeşilliğe gidip bir ağacın altında kitap okumak çok keyiflidir, denemekte fayda var.


4-Okuma Tarzı:Çapraz Okuma Yöntemi

Herkesin bir okuma tarzı vardır fakat iyi bir kitap okuyucusu tek bir kitap okumaz. Çapraz okuma yöntemi uygular. Ayrıca birden fazla kitap okumak, sanıldığının aksine daha verimli olur. Okuduğumuz her kitabı beğeniyoruz diye bir şey yoktur. Bazı kitapları okurken sıkılıyoruz veya zorlanıyoruz ve okumayı bırakıyoruz ya da okuduğumuzu anlamıyoruz. İki kitap birden okumada ise, birinden sıkıldığınızda diğerine geçiş yapabilirsiniz. Çapraz kitap okumada; bir zorlayıcı bir de akıcı kitap tercih ettiğinizde sıkılmadan geçişler sağlayarak verimli bir okuma sağlayabilirsiniz. Anlattığım bu ikili kitap okuma sistemine ‘çapraz okuma’ denir.

5-Okuduğunu Anlamak ve Unutmamak

Buraya kadar her şeyi hallettik, sıra en önemlisine geldi. Ortamı da, zamanı da, alışkanlığı da halletsek, kitaba kendimizi veremeyip, okuduğumuzu anlamadıktan sonra hiçbirinin anlamı kalmamış olur. Mesela, hızlı okumayın. Hızlı okumak size bir şey kazandırmaz. Ayda 4 değil 1 kitap bitirin ama size katkısı olsun. Kitabı bitirmeye değil anlamaya odaklanın. Hoşunuza giden veya yeni öğrendiğiniz yerlerin altını çizin. Kitaba kıyamazsanız bir kağıda not tutun. Bu sayede hem unutmamış hem de aklınıza daha iyi kazımış olursunuz. İleride tekrar kitabı açıp aldığınız notları tekrar edebilirsiniz. Okuduklarınızı düşünüp değerlendirin, yapabiliyorsanız birine anlatmaya çalışın. Anlatırsanız aklınızda kalacaktır, emin olun.


6-Kitap Mezeleri

Kitabın yanından gidecek çok güzel şeyler vardır. Tabii bu kişiden kişiye değişir. Kimisi çayı sever, kimisi şekeri, kimisi çikolatayı… Kitap okurken, yanına sevdiğiniz içecek veya yiyecek aldığınız zaman daha keyifle okuyacağınız için daha da verim bir okuma olacaktır. Benim tercihim kahve ve çikolata; kahve zihni açar, çikolata mutluluk hormonu üretmemizi sağlar.


7-Okuma Sıklığı ve Alışkanlığı

Daha verimli okumak için kitapla aranızı çok açmamanız gerekir. 3-4 gün boyunca hiç okumadığınız zaman, okuma isteğiniz iyice azalır. Dolayısıyla kitap okumayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Bir çoğumuzun yaşadığı sorundur bu alışkanlık meselesi. 1-2 kitap okuyup, bir ay okumamak veya bir kitabı uzunca zaman bitirememek gibi… Aslında çok zor değil. Kendinize sayfa hedefi koyup, ortalama bir ay kadar, her gün o hedefe ulaşırsanız bu alışkanlığı edinirsiniz. 10 sayfada olsa her gün kitap okumayı deneyin. Kitabı özletmeyin.

8-Okuma Listesi ve Okuma Planı

Aylık veya yıllık olarak okuma listesi çıkardığınız zaman, sizin için zaman kaybını ve dağılmayı önleyecektir. Okuduğunuz kitaptan ziyade, okuyacağınız kitapları da, aklınızda hazır tutmak kafa karışıklığı yaşamınızı önler, konsantrasyonunuz dağılmaz ve motivasyonunuz düşmez.


9-Kitap Okurken Yapılmaması Gerekenler

Tüm bunlardan sonra, kitap okurken yapmamanızı tavsiye edeceğim bir kaç husus var: En önemlisi, cep telefonlarınızı uzak tutmalısınız. Okurken gelecek bir mesaj, sizin konsantrasyonunuzu dağıtacak ve kitaptan uzaklaşmanıza neden olacaktır. Televizyon karşısında da kitap okumamalısınız. Çünkü ilginizi çekecek bir ses veya görüntü sayesinde yine dikkatiniz dağılacaktır. Sohbet edilen ortamda da kitap okuduğunuz zaman aynı sonuçları alacaksınız. Kitap okurken müzik dinlemeyi seveniniz çoktur. Fakat kulağınız müzikte, gözünüz kitaptayken hangisine odaklanabilirsiniz ki? Odaklananız varsa sorun yok ki bu çok zordur ve çoğu insan odaklandığını sanıyordur.


Bonus: Kitap Okumak İçin Zaman Yaratmak

Tüm bunlar kafanıza yatmış fakat kitap okumak için zamanınız yok mu? Ya da zaman yaratmak mı istiyorsunuz? Öyleyse mini kitaplar, cep kitaplar alıp yanınızda taşıyabilirsiniz. Yolda, molada, sıkıldığınızda kolayca çıkarıp okuyabilirsiniz. Kitap taşıma probleminiz varsa, e-kitap deneyebilirsiniz. Telefonunuzdan kolayca inidip okuyabilirsiniz. Bütün gün hiç vaktiniz yoksa, yarım saat erkenden yatağınıza uzanıp, kitabınızı okuyabilirsiniz. Sonuç olarak; kendi zamanınızı kendiniz yaratmalısınız. Zamanım yok, çok yoğunum demekle kaçmayıp zaman ayırmalısınız.


 

Uygulayacağınız bu adımların başkasına değil size faydası olacağını unutmayın, sevgiyle kalın.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAFKAOKUR DERGİSİ GENEL İNCELEME

  Bu incelemeyi Kafkaokur'un farklı, yaklaşık 10 dergisini okuduktan sonra yazıyorum. Dolayısıyla yazdıklarım derginin sadece bu sayısı adına değil, dergi hakkında genel bir incelemedir. 2021 yılında çokça edebiyat dergisi okuma hedefimin başlangıç dergisidir Kafkaokur. Kapaklarındaki sanatçıları anlatan yazıları gerçekten özenle hazırlanmış. Hakkını yiyemem. Kimi sayısını severek okudum, kimi sayısında vakit öldürdüm. Derginin editörü bir blog yazarı ve Kafka hayranıymış. Yayın hayatına büyük bir hevesle başladıkları belli. İlk sayılarıyla güzelde bir çıkış yakaladıktan sonra belli bir kitleye hitap etmeyi başarmışlar. Şimdi de pazarlama teknikleriyle dergiyi ayakta tuttuklarını düşünüyorum: Kapaktan sanatçıyı sakın kaldırma! Bundan birazdan bahsedeceğim. Derginin ilk sayıları -kim ne derse desin- gerçekten tatmin edici. Fakat sayılar ilerledikçe iş farklı bir boyuta ulaşmış: Derginin editörleri hayâllerini gerçekleştirdikten sonra iş ticarete mi döndü, monotonluğa mı sardı yoksa ...

Ayaz (1000kitap Öyküleri)

Yokuşun aşağısında genç bir kadın göründü. Burnu ve yanakları kızarmış, saçları dağılmış, nefes nefese kalmıştı. Sanki yokuşu tırmanmıyordu da Ankara'nın keskin ayazını bedeni ile yarıp ilerliyordu. İçinde kalbinin tam ortasında kaynayarak dalga dalga tüm vücuduna yayılan bir korkuyla, nemli ve iri kara gözleri arkasında kalan dar, karanlık sokağı tarıyordu. Bir eli montunun cebindeki biber gazını sımsıkı kavramıştı. Sokağın karanlık noktalarında bir görünüp bir kaybolan ve duraktan beri onu takip ettiğini düşündüğü adam şimdi görünmüyordu. Yokuşun ortalarına doğru Ankara ayazı artık ciğerlerine öyle bir doluyordu ki bu keskin soğuk ve korkudan dolayı midesi bulanıyordu. Bacakları yorgunluktan birbirine dolanırken bir anda bir el ağzını sertçe kapattı. Yüreği kuş gibi çırpındı. Yay gibi gerilen bedeni kaçmak için debelendi. Can havli ile bağırdı ama ağzını kapatan el öyle sıkıydı ki kulaklarının acıdığını hissetti. İnternette okuduğu haber geldi aklına. Haberde tecavüze uğrayan bir...

Benim Gözümden Atsız

Hüseyin Nihal Atsız'ı kuşkusuz hepiniz duymuşsunuzdur. Onun bende yeri çok farklıdır. Bu vesileyle ilk blog yazım ''benim gözümden Atsız'' olsun istedim. Toplumumuzda yazarlara önyargılı olmak ve bilmediği hâlde yazara çamur atmak gibi bir ata sporumuz var. Bu önyargılar sayesinde Atsız'ı tanıyamayan kitap okurlarımıza, onu kendi gözümden anlatmaya çalışacağım. •Küçük bir tavsiyeyle birlikte açılışı yapalım. Kitap okurları olarak hepimiz   doğal olarak farklı farklı yazarları okuyoruz. Şüphesiz her yazar, yaşadıklarını ve çevresinden etkilendiklerini kitaplarına yansıtır. Dolayısıyla onun çektiği acıları, aşkını, mutluluğunu ya da üzüntüsünü kitaplarında bulabilirsiniz. Tavsiyeme gelirsek; Kitabını okuduğunuz yazarın kendisini de tanırsanız çok daha farklı bir bakış açısıyla kitabı okursunuz. Bunun bende ki en büyük örneği Atsız'dır. Atsız'ın kitapları beni her zaman çok etkilemiştir. Eğer onu tanımasaydım bu kadar etkilenmezdim. Şim...