Ana içeriğe atla

Az okunma Oranına Sahip 10 Güzel Kitap Önerisi




Selamlar sevgili okurlar, yazıma hoşgeldiniz. Kitap tavsiyesi istediğimiz zaman, listede sürekli aynı kitap isimlerini görmekteyiz. Sizler için, genel olarak az okunmaya sahip ama gerçekten okuduğunuz zaman sizleri etkileyecek  kitap listesi oluşturdum.


1-ALgernon’a Çiçekler/Daniel Keyes


Daniel Keyes’in tek kitabı olan Algernon’a Çiçekler, zeka seviyesi düşük olan bir kobay fareye yapılan deney sonucu ilerleyen zekasını bir insanda da denemenin hikayesini anlatıyor. En iyi roman ve en iyi kısa öykü ödülü almıştır ve sinemaya ‘Charlie’ ismiyle uyarlanmıştır. Farklı bir kurgusu ve anlatımı vardır. Bunlara karşın az okunması beni şaşırttı. Kesinlikle tavsiye ediyorum.


2-Uçurtmayı Vurmasınlar/Feride Çiçekoğlu


Feride Çiçekoğlu’nun, hapishane yıllarında tanıştığı bir çocuğun öyküsünü anlatmaktadır. Annesinin hapis cezası dolayısıyla annesiyle beraber hapishanede yaşayan küçük bir çocuğun yine aynı hapishanede dost olduğu bir kadına yazdığı mektupları anlatır. Masum, derin, hüzünlü bir kitap. Tabii ki tavsiye ediyorum.


3-Liseden Arkadaşlar/Selçuk Aydemir


İşler Güçler dizisinin senaristi Selçuk Aydemir’in kahkaha dolu bir kitabı. ‘Mahalleden Arkadaşlar’ kitabının devamıdır ama pek bağımlı da sayılmaz. İsminden anlaşılacağı gibi lise yıllarında birkaç arkadaşın komik öyküsü anlatılır. Gülmek istiyorsanız bu kitabı okumalısınız.


4-Dul Kadının Oğulları/Mustafa Yılmaz


Masonluk ile alakalı bir kitaptır fakat öyle derin değil korkmayın. TBMM’de bulunan sembolleri kimlerin ne amaçla yaptığını, Meclis Binasını yapan mimarın mason olduğunu, cadde ve sokak isimlerine kadar planlı yapıldığını anlatıyor. Bence kesinlikle okunmalı ve bu konuda fikir sahibi olunmalı. Okuyana kesinlikle ‘vay be!’ dedirtecek kitap fakat okunması az.


5-Börü/Çağlayan Yılmaz


Türk yazarlarının da fantastik yazabildiğini gösteren, çok sevdiğim bir romandır. Türk Mitolojisi barındıran Osmanlı, Selçuklu kokan mükemmel bir kurgusu ve hikayesi var. Hikaye, ikinci ve üçüncü kitabıyla devam eder. Ben bu öneriyi üç kitap adına yapıyorum fakat sizler ilk kitabını denedikten sonra devam edebilirsiniz. Fantastik sevmeyenler için geçerli değildir bu tavsiye. Bu kitabın okunması çok sanıyordum fakat oldukça azmış.


6-Leonardo’nun Yahuda’sı


Leonardo Da Vinci’nin en ünlü tablosunu tamamlamak için eksik kalan Yahuda’nın yüzünü aramasını konu alır. Yazarın Türklere garezi mi var anlamadım ama Leonardo Da Vinci adına güzel bir kitap. Tavsiye ediyorum.


7-İnsan Nedir?/Mark Twain


Barış Özcan’ın tavsiye ettiği muhteşem bir felsefe kitabı. Felsefe deyince korkmayın. Çok açık ve tatlı bir dille insanlık adına çok çarpıcı fikirler bulunduruyor. Gerçekten fikirlerinizin değişeceğini düşündüğüm bir kitap. Bu kitabı sadece az okunanlar kategorisinde değil, tavsiye edeceğim ilk 10 kitap arasında yer alır.


8-Tüfek Mikrop ve Çelik/Jared Diamond

  
Böyle bir kitap nasıl az okunabilir acaba? Gerçekleri anlattığı için mi yoksa? Yapılan sömürgeler, yerliler, Avrupalılar, tarım devrimi, hastalıklar, silahlar, çelikler… Liselerde tarih derslerinde bu kitapta yazılanları anlatsalardı ben Tarih ya da Sosyoloji okurdum. Tavsiye ne demek, hemen almalısınız bu kitabı.


9-Bazı İnsanlar Varlıklı Olsun Diye Neden Diğerleri Yoksul Olmak Zorunda? Zeynep Tütüncü Güngör (Derleyen)


Fidel Castro’nun mücadelesini, yaşam öyküsünü ve sözlerini içeren ilham kaynağı bir kitap. Castro’nun devriminin başarısının arka planında yatan fikirleri çok güzel anlatır. Sorgulatan ve düşündüren bir kitap.


10-Felsefenin Kısa Tarihi/Nigel Warburton


Felsefe kitapları okumasanız da, sizleri yormayacak ama düşündürecek bir kitap. Dili çok tatlı olan bu kitapta, ünlü felsefecilerin fikirleri anlatılmaktadır. Felsefe kitabına yeni başlayanlar için biçilmez kaftan.



Sevgili okurlar, tekrar belirtmek isterim ki; Bu kitap listesi, az okunmaya sahip kitaplardan oluşmaktadır. Bu liste; Alternatif, farklı, bilinmeyen ve güzel kitap arayanlar içindir.

Saygılarımla...

Yorumlar

  1. Merhaba efendim
    Bu güzel öneriler için teşekkür ederim.Hepsinin konuları birbirinden farklı ve ilgi çekici. En kısa zamanda okuyacağım inşallah 👍👏😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.
      Fayda ettiyse ne mutlu bana.. Klasik kitap önerilerinden farklı olmaya çalıştım. Zamanla farklı öneri listeleri yapmayı düşünüyorum, takipte kalın. Teşekkürler.. :))

      Sil
  2. Bu kitap önerileri çok iyi geldi bana. Çünkü artık çok okunan listesinde okunacak kitap kalmadı nereseyde. Emeğinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman size bir torpil yapayım: İçlerinden beni en çok etkileyen ve en keyifle okuduğum "Algernon'a Çiçekler" ve "İnsan Nedir?" kitaplarıdır. :)

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim. En kısa sürede okumaya çalışacağım. :) Bol ve kaliteli okurlarınız olsun. Keyifle ve kitapla kalın. :)

      Sil
    3. Teşekkür ederim sizde öyle. :))

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAFKAOKUR DERGİSİ GENEL İNCELEME

  Bu incelemeyi Kafkaokur'un farklı, yaklaşık 10 dergisini okuduktan sonra yazıyorum. Dolayısıyla yazdıklarım derginin sadece bu sayısı adına değil, dergi hakkında genel bir incelemedir. 2021 yılında çokça edebiyat dergisi okuma hedefimin başlangıç dergisidir Kafkaokur. Kapaklarındaki sanatçıları anlatan yazıları gerçekten özenle hazırlanmış. Hakkını yiyemem. Kimi sayısını severek okudum, kimi sayısında vakit öldürdüm. Derginin editörü bir blog yazarı ve Kafka hayranıymış. Yayın hayatına büyük bir hevesle başladıkları belli. İlk sayılarıyla güzelde bir çıkış yakaladıktan sonra belli bir kitleye hitap etmeyi başarmışlar. Şimdi de pazarlama teknikleriyle dergiyi ayakta tuttuklarını düşünüyorum: Kapaktan sanatçıyı sakın kaldırma! Bundan birazdan bahsedeceğim. Derginin ilk sayıları -kim ne derse desin- gerçekten tatmin edici. Fakat sayılar ilerledikçe iş farklı bir boyuta ulaşmış: Derginin editörleri hayâllerini gerçekleştirdikten sonra iş ticarete mi döndü, monotonluğa mı sardı yoksa ...

Ayaz (1000kitap Öyküleri)

Yokuşun aşağısında genç bir kadın göründü. Burnu ve yanakları kızarmış, saçları dağılmış, nefes nefese kalmıştı. Sanki yokuşu tırmanmıyordu da Ankara'nın keskin ayazını bedeni ile yarıp ilerliyordu. İçinde kalbinin tam ortasında kaynayarak dalga dalga tüm vücuduna yayılan bir korkuyla, nemli ve iri kara gözleri arkasında kalan dar, karanlık sokağı tarıyordu. Bir eli montunun cebindeki biber gazını sımsıkı kavramıştı. Sokağın karanlık noktalarında bir görünüp bir kaybolan ve duraktan beri onu takip ettiğini düşündüğü adam şimdi görünmüyordu. Yokuşun ortalarına doğru Ankara ayazı artık ciğerlerine öyle bir doluyordu ki bu keskin soğuk ve korkudan dolayı midesi bulanıyordu. Bacakları yorgunluktan birbirine dolanırken bir anda bir el ağzını sertçe kapattı. Yüreği kuş gibi çırpındı. Yay gibi gerilen bedeni kaçmak için debelendi. Can havli ile bağırdı ama ağzını kapatan el öyle sıkıydı ki kulaklarının acıdığını hissetti. İnternette okuduğu haber geldi aklına. Haberde tecavüze uğrayan bir...

Benim Gözümden Atsız

Hüseyin Nihal Atsız'ı kuşkusuz hepiniz duymuşsunuzdur. Onun bende yeri çok farklıdır. Bu vesileyle ilk blog yazım ''benim gözümden Atsız'' olsun istedim. Toplumumuzda yazarlara önyargılı olmak ve bilmediği hâlde yazara çamur atmak gibi bir ata sporumuz var. Bu önyargılar sayesinde Atsız'ı tanıyamayan kitap okurlarımıza, onu kendi gözümden anlatmaya çalışacağım. •Küçük bir tavsiyeyle birlikte açılışı yapalım. Kitap okurları olarak hepimiz   doğal olarak farklı farklı yazarları okuyoruz. Şüphesiz her yazar, yaşadıklarını ve çevresinden etkilendiklerini kitaplarına yansıtır. Dolayısıyla onun çektiği acıları, aşkını, mutluluğunu ya da üzüntüsünü kitaplarında bulabilirsiniz. Tavsiyeme gelirsek; Kitabını okuduğunuz yazarın kendisini de tanırsanız çok daha farklı bir bakış açısıyla kitabı okursunuz. Bunun bende ki en büyük örneği Atsız'dır. Atsız'ın kitapları beni her zaman çok etkilemiştir. Eğer onu tanımasaydım bu kadar etkilenmezdim. Şim...